Dezinfekcija, dezinfekcija in dezinfekcija.

V času razhajanja korona virusa je trg preplavilo malo morje dezinfekcijskih sredstev. Zaradi nenadnega ekstremnega povečanja povpraševanja po dezinfekcijskih sredstvih, je le teh ob prihodu prvega vala korona virusa v Slovenijo kronično primanjkovalo.

Trg je naredil svoje, dobrine (dezinfekcijska sredstva), so bila na voljo pri stalnih ponudnikih v omejenih količinah. Ko je teh zmanjkalo, so se začeli problemi z dobavo. V tem so seveda videli priložnost številni novi ponudniki in začeli z lastno nabavo ter proizvodnjo dezinfekcijskih sredstev vprašljivih kvalitet. Naše inštitucije so zaradi izrednih razmer podelile začasna dovoljenja za prodajo takšnih sredstev, vendar za omejeno obdobje 180 dni, nato pa morajo opraviti vse teste in certificiranja, da lahko na trgu tudi ostanejo. Ljudje so takšna dezinfekcijska sredstva kupovali, saj praktično niso imeli izbire. So se pa kaj kmalu pokazale prve težave. Ob redni uporabi teh sredtev so ljudje dobili suho kožo na rokah, koža jim je pokala, nekatere dezinfekcije niso nudile pravšnje zaščite proti korona virusu, uničevale so materiale, ki so jih želeli dezinficirati in podobno.

Priznana podjetja z dolgoletnimi izkušnjami neprestano razvijajo svoje recepture in morajo opraviti zahtevna dolgotrajna testiranja ter iti skozi vse registracijske postopke, preden lahko dajo produkt na trg. Takšna dezinfekcijska sredstva potem dokazano ščitijo pred virusi in bakterijami ter onemogočajo širjenje okužb. Skozi leta so strokovnjaki razvili številna dezinfekcijska sredstva za najrazličnejše namene. Namen teh sredstev ni samo dezinficirati, vendar tudi ščititi in negovati tako kožo kot materiale na katerih se ta sredstva uporabljajo, zato so primerna za dolgotrajno uporabo.


Poznamo dezinfekcije za različne namene. Dezinfekcijo za roke, predmete in raznovrstne površine. V naši ponudbi imamo izredno učinkovito in hitro delujoče higiensko in kirurško dezinfekcijo sredstvo Apesin Handaktiv, ki ob uporabi roke razkuži, navlaži in neguje kožo. Razvito je bilo predvsem z mislijo na uporabo v kirurgiji. Potrjeno učinkuje tudi v primeru covid-19!


Svojevrstni produkti so tudi čistila z dezinfekcijskim učinkom. Ta nam omogočajo, da v enem koraku očistimo in dezinficiramo željene površine in nam s tem prihranijo čas, saj ni treba površin najprej  obdelati s postopkom čiščenja in nato z novim postopkom še opraviti dezinfekcije prej očiščenih površin. V naši ponudbi sta dva takšna produkta Apesin KDR Food, primeren za čiščenje in dezinficiranje površin, ki so v stiku s hrano in Apesin SDR SAN, ki je namenjen čiščenju ter dezinficiranju predvsem keramičnih površin. Registriran in umeščen je tudi na nemško listo testiranih in dovoljenih čistil keramike za uporabo v okolici plavalnih bazenov.


Skratka v nenadni poplavi produktov na trgu, bodite še posebej previdni, saj vam lahko le preverjeni in testirani produkti nudijo popolno zaščito.